Szörnyek teremtője: Ed Repka, a metálborítók királya!

2016. szeptember 16. 18:43 - fulopmiklos

A művész, aki komor látomásaival, fenyegető rémképeivel megfestett lemezborítóival stílust teremtett, aki elpusztíthatatlan szörnyeket szabadított a világra, akinek a kreatúráit mindannyian ismerünk: Ed Repka a metálborítók királya.

ed-repka-and-vic-rattlehead.jpg

Az amerikai művész neve egyet jelent a thrash metál műfajával, hiszen számos ismert zenekar logóját, kabalafiguráját, imidzsét teremtette meg a pályafutása során. A legismertebb szörnyszülöttje Vic Rattlehead, aki a Megadeth  1986-os Peace Sells... But Who's Buying? című albumának borítóján tűnt fel először.

megadeth-peace-sells-ed-repka.jpg

A művész az első lépéseit a könyvkiadók irányába tette, ugyanis sci-fi borítókat szeretett volna rajzolni, de sehol sem kapott munkát. Ezután egy ismerős közbenjárásával egy New York-i lemezkiadó asztalára kerültek a rajzok, ahonnan egy héttel később meg is kapta az első megbízását, ez volt a Venom zenekar Here Lies kiadványa. A Venom borító annyira megtetszett a Megadeth vezér, Dave Mustaine-nek, hogy Edre bízta a Peace Sells borítójának megfestését, ami gyors áttörést hozott a fiatal grafikusnak.

Hosszú azoknak a sora, akikkel Ed együtt dolgozott az elmúlt 30 évben, ilyen a Death, a Massacre, a Nuclear Assault, a Possessed, a Suicidal Angels vagy a Municipal Waste (bővebb lista a Wikipédián). Érdekesség, hogy Repka nem kifejezetten rajong a thrash metálért, sokkal közelebb áll hozzá a Misfits fémjelezte punk zene.

Ed Repka a borítóképek készítésén túl számos más területen is alkot, filmstúdióknak dolgozik, képregényeket rajzol. Az alábbi galériába a lemezborítói közül válogattam össze néhányat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://festmenyed.blog.hu/api/trackback/id/tr4911712873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása