Ne hagyd ki! Pop-art freskó Pisában

2016. július 20. 13:20 - fulopmiklos

Toszkán kirándulásunk egyik emlékezetes momentuma volt, amikor Pisaban felfedeztük az egyik ház oldalán Keith Haring festményét. Tudtam róla, hogy van a városban a híres pop-art művésznek egy alkotása, de nem nagyon esik szó róla az útikönyvekben, így nem is kerestük, pusztán a véletlennek köszönhető, hogy rábukkantunk. De mit keres egy amerikai művész munkája egy toszkán város kolostorának a falán?

keith-haring-pisa-pop-art.jpg

1958-ban szültetett Keith Haringet az is ismeri, aki azt sem tudja, hogy valaha élt ilyen nevű művész, ugyanis alkotásai az egyetemes kultúránk részét képezik. Elég megnézni egyetlen munkáját, hogy rájöjjünk: igen, én ezt már láttam valahol!

A Pennsylvaniaban született Haring 20 évesen költözött New Yorkba, ahol rövid idő alatt elárasztotta grafittijeivel a nagyváros falait, éltető közegévé a metró vált, ez lett ugyanis – Haring kifejezésével élve – a művész „laboratóriuma”, ahol kidolgozhatta ötleteit és kísérletezhetett egyedi vonalaival. Két évre rá már nemzetközi elismertségre tett szert a fiatal művész és olyan pályatársakkal emlegették egy lapon, mint Andy Warhol, és olyan cégeknek dolgozott mint a Swatch vagy az Absolut Vodka.

keith-haring-pop-art-pisa.jpg

De nézzük a pisai alkotás történetét. Keith Haring 31 évesen, 1989 júniusában érkezett a toszkán városba, hogy pontosan miért, arról nem tudni. Tény azonban az, hogy a pisai művészeti iskola hallgatóival együttműködve nekiállt telirajzolni az említett 180 négyzetméteres házfalat. A beszámolók szerint maga az alkotás valójában egy hosszúra nyúlt, egyhetes buli volt, amin bárki részt vehetett: első nap Haring szabad kézzel, vázlatok nélkül rajzolta fel a klasszikus kontúrokat, aztán a diákok és az arra sétáló járókelők színezhették a művet. A falfestmény a Tuttomondo címet kapta, és mint később kiderült a művész utolsó munkája lett, ugyanis 1990 februárjában AIDS-betegségben elhunyt.

keith-haring-pop-art_1.jpg

Mivel a graffiti egy igen múlékony alkotási forma, így a világon túl sok „utcán lévő” Haring festmény nem maradt fent, ezért ha legközelebb Pisában jársz, mindenképpen tény egy kitérőt és nézd meg a béke és harmónia pop-art freskóját.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://festmenyed.blog.hu/api/trackback/id/tr118795092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása